Strona glówna  •  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbieractwo lat 90.
Autor Wiadomość
markoś 
mały szpieg

Wysłany: 2009-11-02, 18:06   Zbieractwo lat 90.

Chciałem już dawno coś pododawać - ale w sumie wiek użytkowników jest teraz tak różny, że nie wiem czy kogoś zainteresuje - ale spróbujmy - może komuś się coś przypomni itp...

Więc na razie podlinkuję kilka zdjęć, na widok których po znalezieniu w necie mam "OJAAA, BYYYŁO!, MIAŁEEEM!"

Wspominane już wafle z obrazkami jakichś dziwnych istot

Nawet chyba nie oglądałem Star Wars, ale te dwa po lewej miałem ha!

Pamiętam - miałem poniższy komiks ha!
[śmierć przyjdzie w stringach!]
Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-02, 18:08, w całości zmieniany 2 razy  

-=mrock=- 

Wysłany: 2009-11-03, 15:14   

Ja jakiś czas temu Allegro przeczesywałem w poszukiwaniu reliktów z dzieciństwa...
Znalazłem magnetofon kasetowy, pierwszego walkmana, grę "jajeczka", żołnierzyki i indian... sporo tego można znaleść. Nawet gumy Turbo, całe... ale z pewnością przeterminowane :)

markoś 
mały szpieg

Wysłany: 2009-11-07, 16:29   

A najgorsze jest to, że ja bym to wszystko kupował - dlatego nie mam konta na Allegro - i dopiero jak jest już coś co superchcę, to marudzę znajomym, żeby mi zamówili hah!
"Jajeczka" to ja jeszcze gdzieś mam.

Co do gum turbo to zbierałem namiętnie - i musiałem długie lata rozszyfrowywać, bo były błędy np:
Ghia-Ford Quicksilver:

Heuliez Atlantic:

Sbarro Chrono:

Karmann Idea:

FORD! Powerstroke:
Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-07, 16:45, w całości zmieniany 3 razy  

gargoyle 

Wysłany: 2009-11-08, 15:03   

dobre! zwlaszcza ten Ford/Chrysler

markoś 
mały szpieg

Wysłany: 2009-11-09, 00:22   

Pamiętam jeszcze jedną pomyłkę międzykoncernową - ale to samochód seryjny, więc banał ;)
[a teraz zauważyłem, że na pierwszy obrazek następnej serii - czyli 401 - dali prawdziwego Vipera hehe]

Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-09, 00:30, w całości zmieniany 1 raz  

mano 

Wysłany: 2009-11-09, 09:18   

markoś napisał/a:
może komuś się coś przypomni itp...

Te wszystkie autka to epoka moich synów raczej, ale papierki z gumy z Donaldem w latach 70., kiedy nosiłam podkolanówki - jak najbardziej, zbierałam. Dość drogie były te gumy. Kupowało się w prywatnych warzywniakach, ale nie co dzień, nie...

mano 

Wysłany: 2009-11-09, 09:22   

A co do zbieractwa epoki podkolanówek - powszechne były kolekcje puszek po piwie i innych ekskluzywnych napojach (cola, 7-Up). Takie puszki mieli tylko ci, do których przyjeżdżał ktoś z Zachodu, albo których rodzice kupowali w Peweksie.
A - i jeszcze zdarzali się kolekcjonerzy opakowań po papierosach. No, i te kolorowe reklamówki kupowane od "bab" pod Delikatesami... Ale właściwie piszę nie na temat, bo to dotyczy lat 70. Zupełne kombatanctwo.

gargoyle 

Wysłany: 2009-11-10, 00:59   

ej stary ja nie mialem nikogo na zachodzie i i rodzice nie kupowali w peweksie a mialem z 60 puszek po piwie i coli i innych napojach
a we wczesnych latach 80-tych to sie pisalo do roznych firm zagramanicznych i mozna bylo dostac jakies fajne nalepki lub katalogi
donaldowki to u Szymanskiego od zawsze byly

markoś 
mały szpieg

Wysłany: 2009-11-11, 04:11   

Nie no w obecnej sytuacji na forum to za pisanie nie na temat banować raczej się nie powinno ;) Ale i tak dosyć pasuje do tematu.

Puszki - w sumie też kilka miałem, ale nie po piwie, ja tam grzeczny byłem ;)
jedną szczególniejszą - z okazji jakichś igrzysk - pamiętam, że pogniotła się, jak mi się półka zarwała :]
Być może jakaś taka, ale pewien nie jestem - pamiętam tylko że srebrna trochę była:

A we wczesnym dzieciństwie to zbierałem też np etykietki z serków topionych - pamiętam takie:

-=mrock=- 

Wysłany: 2009-11-15, 15:30   

Gouda był najlepszy :)

A z innych rzeczy tkwiących w pamięci:

A tak w ogóle, to właśnie wpadłem na pomysł, żeby w tym roku zrobić choinkę przyozdobioną starymi szklanymi (a nie tym bezdusznym plastikiem) choinkę. Ciekawe tylko co na to żona :P

markoś 
mały szpieg

Wysłany: 2010-01-17, 03:07   

A Admin teraz znów trochę oftopuje, bo w sumie miało być o zbieractwie... :P Ale nic, jak mi się coś przypomni to sam dorzucę kilka "zabawek"
O takie "jajeczka" chodziło? Zbieractwo jaj... Mam to w domu do dzisiaj heh

W szkole zbierało się tez takie tzw "karteczki" - ja jakoś mocno nie zbierałem, ale pamiętam, że każdy po kilka miał - te z bohaterami Króla Lwa najbardziej pamiętam... Timon, Pumba, Zazu, Scar...

A to już nie zbieractwo - ale przypadkiem mi się przypomniało, że miałem taką kolorowankę :|
Ostatnio zmieniony przez markoś 2010-01-17, 03:21, w całości zmieniany 6 razy  

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje