Chciałem już dawno coś pododawać - ale w sumie wiek użytkowników jest teraz tak różny, że nie wiem czy kogoś zainteresuje - ale spróbujmy - może komuś się coś przypomni itp...
Więc na razie podlinkuję kilka zdjęć, na widok których po znalezieniu w necie mam "OJAAA, BYYYŁO!, MIAŁEEEM!"
Wspominane już wafle z obrazkami jakichś dziwnych istot
Nawet chyba nie oglądałem Star Wars, ale te dwa po lewej miałem ha!
Pamiętam - miałem poniższy komiks ha!
_________________ ej Gość! napisz posta!
- - -
"135. Życie nie ma sensu, śmierć nie ma sensu, mówienie do innych nie ma sensu, więc o co mi chodzi?"
[śmierć przyjdzie w stringach!]
Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-02, 18:08, w całości zmieniany 2 razy
Ja jakiś czas temu Allegro przeczesywałem w poszukiwaniu reliktów z dzieciństwa...
Znalazłem magnetofon kasetowy, pierwszego walkmana, grę "jajeczka", żołnierzyki i indian... sporo tego można znaleść. Nawet gumy Turbo, całe... ale z pewnością przeterminowane
A najgorsze jest to, że ja bym to wszystko kupował - dlatego nie mam konta na Allegro - i dopiero jak jest już coś co superchcę, to marudzę znajomym, żeby mi zamówili hah!
"Jajeczka" to ja jeszcze gdzieś mam.
Co do gum turbo to zbierałem namiętnie - i musiałem długie lata rozszyfrowywać, bo były błędy np:
Ghia-Ford Quicksilver:
Heuliez Atlantic:
Sbarro Chrono:
Karmann Idea:
FORD! Powerstroke:
- - -
"135. Życie nie ma sensu, śmierć nie ma sensu, mówienie do innych nie ma sensu, więc o co mi chodzi?"
Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-07, 16:45, w całości zmieniany 3 razy
Pamiętam jeszcze jedną pomyłkę międzykoncernową - ale to samochód seryjny, więc banał
[a teraz zauważyłem, że na pierwszy obrazek następnej serii - czyli 401 - dali prawdziwego Vipera hehe]
- - -
Ostatnio zmieniony przez markoś 2009-11-09, 00:30, w całości zmieniany 1 raz
Te wszystkie autka to epoka moich synów raczej, ale papierki z gumy z Donaldem w latach 70., kiedy nosiłam podkolanówki - jak najbardziej, zbierałam. Dość drogie były te gumy. Kupowało się w prywatnych warzywniakach, ale nie co dzień, nie...
A co do zbieractwa epoki podkolanówek - powszechne były kolekcje puszek po piwie i innych ekskluzywnych napojach (cola, 7-Up). Takie puszki mieli tylko ci, do których przyjeżdżał ktoś z Zachodu, albo których rodzice kupowali w Peweksie.
A - i jeszcze zdarzali się kolekcjonerzy opakowań po papierosach. No, i te kolorowe reklamówki kupowane od "bab" pod Delikatesami... Ale właściwie piszę nie na temat, bo to dotyczy lat 70. Zupełne kombatanctwo.
Wysłany: 2009-11-10, 00:59
ej stary ja nie mialem nikogo na zachodzie i i rodzice nie kupowali w peweksie a mialem z 60 puszek po piwie i coli i innych napojach
a we wczesnych latach 80-tych to sie pisalo do roznych firm zagramanicznych i mozna bylo dostac jakies fajne nalepki lub katalogi
donaldowki to u Szymanskiego od zawsze byly
_________________ "...so good to see Gość ,
I've missed Gość so much...."
Nie no w obecnej sytuacji na forum to za pisanie nie na temat banować raczej się nie powinno Ale i tak dosyć pasuje do tematu.
Puszki - w sumie też kilka miałem, ale nie po piwie, ja tam grzeczny byłem
jedną szczególniejszą - z okazji jakichś igrzysk - pamiętam, że pogniotła się, jak mi się półka zarwała
Być może jakaś taka, ale pewien nie jestem - pamiętam tylko że srebrna trochę była:
A we wczesnym dzieciństwie to zbierałem też np etykietki z serków topionych - pamiętam takie:
- - -
A tak w ogóle, to właśnie wpadłem na pomysł, żeby w tym roku zrobić choinkę przyozdobioną starymi szklanymi (a nie tym bezdusznym plastikiem) choinkę. Ciekawe tylko co na to żona
A Admin teraz znów trochę oftopuje, bo w sumie miało być o zbieractwie... Ale nic, jak mi się coś przypomni to sam dorzucę kilka "zabawek"
O takie "jajeczka" chodziło? Zbieractwo jaj... Mam to w domu do dzisiaj heh
W szkole zbierało się tez takie tzw "karteczki" - ja jakoś mocno nie zbierałem, ale pamiętam, że każdy po kilka miał - te z bohaterami Króla Lwa najbardziej pamiętam... Timon, Pumba, Zazu, Scar...
A to już nie zbieractwo - ale przypadkiem mi się przypomniało, że miałem taką kolorowankę
- - -
Ostatnio zmieniony przez markoś 2010-01-17, 03:21, w całości zmieniany 6 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum