Wysłany: 2009-11-16, 15:00 Windows 7 - opinie
Windows 7 to bardzo dobry system operacyjny. Jeśli komputer jest na tyle wydajny, że spełnia wymagania Windows Visty, wybierz Windows 7. Jeśli jest za wolny na Vistę, "siódemka" będzie działać tylko nieco lepiej niż Vista. Windows 7 jest szybszy od Visty, ale nieznacznie. Biorąc jednak pod uwagę, że trafia na rynek 2 lata po premierze Visty, jego wymagania sprzętowe są jak najbardziej w porządku.
Windows 7 znacznie różni się od Visty pod względem funkcjonalności. Microsoft wprowadził wiele zmian i to na lepsze, wprowadzając na rynek godnego następcę XP. Najnowszy system jest stabilny, ma świetny interfejs obsługi, nowe i przydatne funkcje (min. Zarządzanie urządzeniami, Biblioteki) i - w skrócie - jest łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze. Dodatkowo, w przeciwieństwie do sytuacji XP->Vista, przesiadka z wcześniejszego systemu Windows (Vista) na najnowszy (7) nie wymaga zmiany dotychczasowego sprzętu, ponieważ wymagania sprzętowe są identyczne, a nawet nieco mniejsze (Win 7 nie wymaga tak dużo miejsca na dysku).
Pewnie w niedługim czasie rozpoczynam przesiadkę.
_________________ Najważniejsza umiejętność władcy to umieć znieść nienawiść
Ja od dwóch tygodni działam na Win7 i muszę przyznać, że jest lepszy od Visty, ale przełomu nie ma. Ma kilka przyjemnych dla oka i ergonomicznych rozwiązań, ma też swoje humorki. Np. nie pozwala niektórym programom dodawać własnych opcji do menu kontekstowego, Mimo ustawienia Opery jako domyślnej przeglądarki, linki z GG/Skype/itp otwiera w IE (skojarzenie protokołu http dodatkowo ustawiłem ręcznie, ale to też nic nie dało).
Jak na razie całe oprogramowanie z jakiego wcześniej korzystałem działa, miałem jedynie problem z certyfikatami Polbanku, ale to już nie wina Win7.
Jeśli chodzi o szybkość działania, to nie mam obiektywnej skali porównawczej, bo rozpocząłem pracę na Win7 wraz ze zmianą komputera.
Ostatnio zmieniony przez -=mrock=- 2009-11-16, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Piszcie, piszcie, szykuje mi się gruntowna wymiana sprzętu, więc i o W7 poczytam
Viśty nie znam, to lepiej od razu o W7 myśleć, co?
_________________ ej Gość! napisz posta!
- - -
"135. Życie nie ma sensu, śmierć nie ma sensu, mówienie do innych nie ma sensu, więc o co mi chodzi?"
[śmierć przyjdzie w stringach!]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum